субота, 7. јануар 2017.

Osnovna nega kose

U skladu sa tipom kose svaka devojka bi trebala da nauči kako kosu treba tretirati. Nega se razlikuje od tipa do tipa, međutim, postoje neka ''pravila'' koja se odnose na svaki tip. Neke stvari za koje smatramo da nisu bitne mogu i te kako da promene izgled i kvalitet kose. To se odnosi na: 


Pranje kose

Kada bismo cepidlačili, prva stvar koju bih spomenula je kvalitet vode. Pre svega, voda je puna kamenca koji ni na šta nema pozitivno dejstvo, pa ni na kosu. Kišnica bi bila idealna za pranje kose, ali pre više godina kada je vazduh bio znatno manje zagađen. Danas bismo eventualno mogli da koristimo kišnicu ukoliko se nalazimo negde u planinskom predelu ili u seoskom području gde nema razvijene industrije koja zagađuje. Flaširanu vodu da koristimo je, bar meni, besmisleno. S obzirom da na to i ne možemo mnogo da utičemo, na nama je da se potrudimo da preostala nega bude adekvatna.
Pri izboru šampona nam je bitno da nije puno agresivan, tj da ne sadrži agresivne sastojke od koji je najčešći SLS (Sodium Laureth Sulfate). On je, najprostije rečeno, deterdžent koji omogućava šamponu da peni. Uglavnom se nalazi na početku liste sastojaka, odma posle vode, što znači da je najzastupljeniji sastojak. Postoje i drugi čistači koji će obaviti sasvim dobar posao i opraće kosu, ali na mnogo manje agresivan način. Devojke često greše misleći da im, ukoliko imaju masnu kosu, šampon koji slabo peni neće oprati kosu kako treba. Koža glave je takva da će se češćim pranjem sa što agresivnijim šamponom sve više i više mastiti. Potrebno je navikavati kosu na blaže preparate i na što ređe pranje. To je najlakše postići ukoliko postepeno produžavamo period između dva pranja. Za suvu kosu je jasno, isušiće je dodatno agresivni šamponi i često pranje. Šampon se stavlja samo na koren glave!Za dužinu kose je sasvim dovoljna ta pena koja će razblažena, prilikom ispiranja, da prođe preko nje. Krajeve nikako ne trljati jer je kosa dok je mokra i našamponirana podložnija kidanju.
Šamponi koje bih ja preporučila su Insight Dry (prikazan na slici), Insight Damage i Baleini bez silikona, jer ni silikoni nisu poželjni u šamponima.
Slika preuzeta sa www.alexandar-cosmetics.com

Pakovanje za kosu

 

Postoji mali milion pakovanja za kosu. Na reklamama idealizuju i obećavaju bujnu, dugu, zdravu kosu koja ne opada i koja nema perut. Ako bismo se vodili njihovim rečima ne bismo znali koji proizvod pre da izaberemo od tako divne ponude. U stvarnom životu je malo drugačije. Potrebno je proučiti sastave pakovanja i znati šta treba da se izbegava, šta vaša kosa voli a šta ne. Tako ćete naučiti i da prepoznate dobra od loših pakovanja. Moj savet je da se izbegavaju silikoni u pakovanjima i da se oni ostave za poslednju fazu, posle ili za vreme sušenja kose. 
Devojke sa kovrdžavom kosom bi trebale da koriste češće hidratantna nego proteinska pakovanja jer im hidratacija omogućava kovrdžanje kose i vlagu koja je potrebna za to. Takođe, ne bi trebale ni proteinska potpuno da zaborave. Jednom mesečno je ok za kosu koja i ne voli baš proteine, a takva je kod većine kovrdžavih devojaka. Preterana upotreba proteinskog pakovanja može da ispravi kosu na nekim mestima, udrveni je i kosa postane krhka. Naravno, postoje slučajevi gde će od proteinskih pakovanja kosa izgledati hidrirana i još više ukovrdžana, ali bi se trebalo povesti računa da je ne pretrpavamo prečesto proteinima iz razloga koji je pretodno naveden. Devojke sa ravnom ili talasastom kosom mogu podjednako koristiti obe vrste pakovanja. Svako mora videti kako mu najviše odgovara, pa tako, vrtite različite kombinacije, minutaže i videćete šta je za vas najbolje. Ukoliko se kosa tretira peglom ili fenom često, trebalo bi pojačati u tom periodu negu pakovanjima. Povremeno bi bilo dobro odraditi dubinsku hidrataciju kose, o kojoj će biti reči u narednim postovima. 
Pakovanja se stavljaju na dužinu kose, a na krajeve najviše. Teme bi se trebalo izbeći, pogotovo ako su silikonska pakovanja u pitanju, kako ne bi došlo do nagomilavanja silikona na temenu.

 

Češljanje kose

Kosa se raščešljava samo dok je pod mlazom vode i/ili dok je regenerator ili pakovanje na njoj. Drugačije je to kidanje i dolazi do oštećenja. Najbolje je koristiti češalj sa ređim zupcima umesto četke. Devojke sa ravnom ili talasastom kosom koje se češljaju svaki dan bi trebale malo da povedu računa i da je pažljivo razmrse. Jer, iako je kosa suva, na kidanje je uvek osetljiva. Za raščešljavanje i tada upotrebite češalj sa razmaknutim zupcima i krenite sa raščešljavanjem od krajeva, posle toga upotrebite i četku.

 Slika preuzeta sa  www.zenskimagazin.rs


Devojke sa kovrdžavom kosom bi kosu trebale češljati samo dok je peru, sa dosta regeneratora i umesto češlja se, kao što ja praktikujem, mogu poslužiti i prstima. Četku nikada ne biste smele koristiti. Evo vam dokaz da kovrdžavu kosu nikad, ali nikad ne treba češljati dok je suva. :D







Sušenje kose

Nakon pranja kose bi bilo idealno da, umesto peškira koristimo pamučnu tkaninu. Ja često koristim pamučnu majicu da pomoću nje pokupim višak vode iz kose. Koristili peškir ili pamučnu tkaninu najbitnije je da kosu ne trljate već da utapkavate višak vode iz kose kako je ne biste oštetili. Feniranje bi trebalo zameniti prirodnim sušenjem, a peglu i druge oblike toplotnog tretiranja kose izbegavati. Ukoliko kosu ipak tretirate toplotom, neophodno je da koristite neki preparat za zaštitu kose od toplote. Ja vam preporučujem da u tu svrhu koristite Revlonov UniqueOne. Kada je kosa suva, ukoliko tako prija vašoj kosi možete staviti neke silikonske kapi ili leave-in preparat.
Preparate biste trebali birati na osnvu sastojaka koji se nalazi na bočici a ne na osnovu ambalaže, reklama i sl. Tako ćete sami videti koji vam sastojci prijaju a koji ne u preparatima za kosu. Za to jeste potreban određeni vremenski period, ali jednom kada nađete koji su "vaši" sastojci kosa će vam biti i više nego zahvalna.
Za početak će biti dovoljno da se pridržavate navedenih smernica i primeniti ono što do sada možda niste. Nadam se da vam je ovaj post od koristi. :)

 

 

Нема коментара:

Постави коментар