субота, 14. јануар 2017.

Nega kose zimi

S obzirom da nam je na vrata zakucala taaakva zima, najbolje bi bilo da odspavamo zimski san, što zbog kose što zbog drugih stvari. Međutim, to nije moguće pa bi bilo najbolje znati kako sačuvati kosu od oštećenja čak iako smo svaki dan napolju. 
Vetar, sneg, mraz... sve su to neprijatelji kose ali nije nemoguće zaštititi se od njih. U zimskim danima je potrebno znatno pojačati negu kako ne bismo na proleće imali situaciju da moramo da skratimo pola dužine. U zaštiti će nam pomoći:




Kapa

Nošenje kape je veoma preporučljivo jer nam ona štiti košu glave i gornji deo kose. Kapa ne treba da stegne glavu kako ne bi došlo do kidanja površinskog dela, već da je blago opuštena. Takođe, najbolje bi bilo kada bi našli kapu koja unutra ima satensku ili čak svilenu postavu jer one onemogućavaju trenje i ne uništavaju površinski deo. Kapa štiti i kožu glave tako da pomaže u sprečavanju nastanka peruti. 

 

 

Šal

Većina devojaka nosi šal u hladnim danima, ali kosa ostaje nezaštićena jer, složićete se, mnogo lepše izgleda kada se viori na vetru i sa pahuljama snega, nego kada je uvučena u šal. Ukoliko želimo da zaštitimo kosu potrebno je da i nju ušuškamo u šal jer se i ona smrzava i puca ukoliko je veliki minus, ili ukoliko je vlažna a duva vetar ili čak zaledi.

Slika preuzeta sa www.deltacity.me


Hidratacija 

Zimi nam je hidratacija veoma potrebna. Grejalice, radijatori, fen, su neizbežni zimi i oni zaista isušuju kosu. Grejna tela iskušuju vazduh koji i te kako utiče na kosu. Možda ste se pitale otkud da vam je kosa bez razloga iskrzana kada niste nigde išle, niste je maltretitale nego ste sedele kući. To je upravo zbog suvog vazduha. Koristite ovlaživače vazduha ili jednostavno stavite šerpicu sa vodom, u koju možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, na peć, radijator ili grejalicu i sprečite isušivanje vazduha. 
Kosu dodatno hidrirajte pakovanjima i s vremena na vreme odradite dubinsku hidrataciju. 

Leave- in 

Obavezno na krajeve staviti neki leave- in u vidu kreme ili silikonskih kapi kako biste obložili dlaku i kako bi kosa ostala duže hidrirana.

Нема коментара:

Постави коментар